+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

INFO SREDIŠČE

22 Apr 2022

Mladi spoznavajo zgodbe o ribištvu

V sredo, 20. aprila, je v okviru projekta Ribiške zgodbe skozi čas stekla prva delavnica s šolami obalnih občin z naslovom Ribič je moj poklic. Dijaki in dijakinje Srednje tehnične šole Koper in Gimnazije Gian Rinaldo Carli (skupaj 70 srednješolcev), so se zbrali v veliki avli gimnazije z italijanskim jezikom, kjer so poslušali uvodni del delavnice, vsebine o tematiki projekta LAS Istre in ciljem, ki jih želi doseči. Predstavili so jih raziskovalci ZRS Koper Lucija Čok, Urška Bratož, Tina Čok in Anna Maria Grego ter ribič Arturo Steffè. Slednji je na zanimiv način predstavil skozi družinsko tradicijo različna obdobja življenja poklicnega ribiča v Istri.

Ribja malica Gostilne Bujol

Po uvodnem delu na šoli je na ribiškem pomolu v Kopru Arturo s svojim očetom Domenicom tudi v živo predstavil nekatera ribiška opravila, jih seznanil s pravili ribiškega dela in upravljanja z morjem.  Dijaki in dijakinje so v dopoldnevu stiku z ribištvom prisluhnili njim precej neznanim dogodkom, dejstvom in posebnostim ribiškega poklica.

Projektni partner Gostilna Bujol iz Izole je dijakom in dijakinjam kar na pomolu ponudil pokušino ribjih specialitet, ki so jih z velikim tekom preizkusili. Zahvala gre vodstvu in učiteljem, spremljevalcem dijakov in dijakinj sodelujočih šol ter raziskovalni ekipi ZRS Koper da je prva delavnica potekala zelo uspešno.

sl_SISL