+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

Partnerji

VODILNI PARTNER:

ZRS Koper – četrt stoletja preučevanja življenja z morjem

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) je vodilni partner projekta Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre. Kot javni raziskovalni zavod je že četrt stoletja vpet v slovenski in mednarodni prostor, s svojimi projekti se tudi tesno povezuje z lokalnimi skupnostmi. Njegovo delovanje je izrazito interdisciplinarno (preplet humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih ved), tematike Sredozemlja in zgornjega jadranskega območja pa  so mu posebej blizu. Projekti kot je ta so usmerjeni v preučevanje tradicije življenja z morjem, soustvarjanja trajnostnega sloga sobivanja ljudi občin Ankaran, Koper, Izola, Piran in revalorizacija tistih panog na narodnostno mešanem slovensko-italijanskem območju, ki so jim skozi čas utrdile pripadnost Sredozemlju.

Spletna stran: https://www.zrs-kp.si/

SREDNJA ŠOLA IZOLA – SCUOLA MEDIA ISOLA
Šola s tradicijo

Na šoli usposabljajo ustrezen kader za delo v različnih poklicih na ravni srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in poklicno tehniškega izobraževanja. Dijaki se izobražujejo za poklice v gostinstvu, turizmu, vzgoji predšolskih otrok, zdravstvu in kozmetiki. Vse programe izvajajo tudi v sklopu izobraževanja odraslih. V sklopu zavoda deluje dijaški dom.

Na šoli poleg rednega izobraževanja potekajo različne dejavnosti, tako šola sodeluje tudi v več evropskih projektih, v LAS Zgodbe o ribištvu pa bo še posebej izkazala svoje usmerjenost k sredozemski prehrani in kulturi obmorskega življenja.

Spletna stran: http://www.srednjasolaizola.si

SALLADIA d.o.o. / GOSTILNA BUJOL

Gostilna Bujol se nahaja v starem mestnem jedru in je prava posebnost med gostilnami na obali, saj nudi izjemno svežo hrano, ki je pripravljena preprosto na tipičen slovenski primorski način. Gostilna ima v lasti nekaj starodavnih receptov, ki datirajo več kot 100 let nazaj in so prava skrivnost. Najbolj skrivnosten je njihov bakalar in file inčunov v olivnem olju, katerega recept se prenaša iz generacije v generacijo. Posebnost gostilne so tudi kalamari s čebulo. Poleg okusnih jedi v gostilni postrežejo tudi z doma pečenim kruhom in izjemno kvalitetnim vinom, ki je pridelano v sami okolici Izole. Bujol je gostilna, znana predvsem po ohranjanju tradicije receptur morskih jedi. V projektu bo tako pripomogla pri iskanju, preverjanju receptur in oblikovanju dosjeja za vpis na UNESCOV seznam.

 

 

TURISTIČNO ZDRUŽENJE IZOLA

Turistično združenje Izola je krovna destinacijska management organizacija, ki skrbi, da je Izola prepoznana kot destinacija z jasno identiteto nekdanjega ribiškega mesta in pestro ponudbo dogajanja tekom celotnega leta.

Temeljni razlikovalni element Izole kot destinacije v Slovenski Istri ostaja ribiška in pomorska tradicija, na kateri se gradi kulinarični trikotnik (ribe, oljke in vino). Izola tako kot osrednja produkta razvija kulinariko, ki je tesno vpletena v tradicionalne dogodke in doživetja, ter kulturno dediščino. TZ Izola ima v upravljanju tudi muzej Izolano – hišo morja, kjer se ohranja spomin na tradicijo ribištva in ribje predelovalne industrije.

Spletna stran: www.visitizola.com

ITALIJANSKA SAMOUPRAVNA
NARODNA SKUPNOST IZOLA

Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola je reprezentativna organizacija Italijanske narodne skupnosti v Občini Izola. Je subjekt javnega prava in tvorec lokalne avtonomije. Palača Manzioli, institucionalni sedež in last ISNS Izola, simbolično predstavlja zgodovinsko prisotnost Italijanov na območju Občine Izola. Samoupravna skupnost izpolnjuje specifične pravice italijanske narodne skupnosti, spodbuja organizirano udejstvovanje pripadnikov italijanske skupnosti Občine Izola v zadevah javnega značaja, sodeluje pri upravljanju območja ter pri ohranjanju italijanskega jezika, kulture in običajev. Partnerstvu je kot predstavnik italijanske manjšine pridružen ISNS Izola, ki bo poleg tega, da bo povezoval vse CAN obalnega območja, pomagal pri zbiranju podatkov in poskrbel za dvojezične tekste.

Spletna stran: https://comunitaitaliana.si/

sl_SISL