Na Pomolu okusov bo oživela tradicija priprave mušol
SPOROČILO ZA JAVNOST
Koper, 29. 8. 2022: Projekt Zgodbe o ribištvu z jesenjo stopa v drugo fazo in tako prinaša predvsem aktivnosti, katerih del bo tudi širša javnost. Že v soboto, 3. septembra, bo na izolskem Pomolu okusov oživela tradicija priprave mušol (noetovih barčic), te nekdaj zelo priljubljene školjke pa bodo na voljo tudi za degustiranje.
Dogodki namenjeni javnosti
Projekt Zgodbe o ribištvu je pod okriljem vodilnega partnerja Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS) pričel s svojim poslanstvom konec lanskega leta. Če so se v prvi fazi projekta snovale predvsem strokovne podlage in pridobivali viri za projektne rešitve, med katerimi je vsekakor tudi spletna stran www.zgodbeoribistvu.si, bo drugi del projekta veliko bolj orientiran k javnosti. Nenazadnje je eden izmed osrednjih ciljev projekta utrjevanje in oživljanje zavesti o pomenu ribištva ter varstvo kulturne dediščine ribiških območij Slovenske Istre.
Tako se že v septembru obetata dva dogodka, kjer bo lahko tudi javnost na različne načine spoznala del ribiških zgodb, ki so seveda v veliki meri tudi kulinarično obarvane. Na prvo septembrsko soboto bo na Pomolu okusov, ki je v domeni Turističnega združenja Izola, predstavljena tradicija priprave mušol (noetovih barčic), konec septembra pa se pripravlja dan odprtih vrat na Srednji gostinski šoli Izola.
Iz ognjišča bo dišalo po mušolah
Pozabljene zgodbe o ribištvu se dotikajo tudi starih poklicev, ki so nekdaj prispevali k avtentičnemu vzdušju obmorskih mest. Eden izmed teh je tudi prodajalka mušol oziroma mušolera. Na eni izmed stojnic kulinaričnega dogodka Pomol okusov, ki bo potekal v soboto med 13. in 22. uro. na severnem izolskem pomolu, bo moč videti tudi tradicionalno pripravo teh nekdaj zelo priljubljenih školjk na ognjišču.
Za demonstracijo in degustacijo mušol bo med 18. in 20. uro poskrbela Gostilna Bujol, ki je poleg TZ Izola, SŠ Izola in CAN Isola, tudi eden izmed projektnih partnerjev.