+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

GLOSAR

GLOSAR

Namen projektne aktivnosti z naslovom Vedeti več o ribištvu je utrjevanje zgodovinskega spomina in ohranjanje kulturne dediščine med mladimi z dejavnostmi, ki jih postavijo v vlogo promotorjev ribiške tradicije Slovenske Istre in posledično spodbujajo njihovo državljansko zavest o bogastvu pomorske kulture, značilne za Slovenijo.

Med rezultati projekta je tudi Glosar, ki ga predstavljamo v nadaljevanju. Nastal je kot šolsko delo osnovnošolcev štirih obalnih občin, ki so se udeležili delavnic z ribiči. Raziskovali so ribiško in z morjem povezano terminologijo bodisi s pomočjo že obstoječih virov bodisi s pomočjo intervjujev, ki so jih sami izvedli s predstavniki, prijatelji ter družinskimi člani med generacijo, v kateri je bilo ribištvo nekoč bolj prisotno v vsakdanjem življenju kot je danes.

Želimo, da ta glosar ne bi predstavljal le preprostega dokazila o opravljenem delu učencev, temveč bi odpiral prostor, kjer bi osnovnošolci lahko nadaljevali s šolskim raziskovanjem. Zato omogočamo še ostalim šolam, ki se zanimajo za to področje, da obogatijo nastali glosar z novimi zbirkami izrazov s področja morja in ribištva. V ta namen prilagamo navodila v razdelku Izkušnje.

V nadaljevanju najdete tudi Navodila za branje izrazov iz priložene zbirke trenutnega repertoarja, ki so ga pripravili učenci šol, sodelujočih v projektu Zgodbe o ribištvu.

 

 

sl_SISL