+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

Istrski ribiči

Arturo Steffe:
Prihaja iz koprske ribiške družine z dolgo tradicijo, ki si obeta vzgojiti že 4. generacijo ribičev. Ukvaraja se z malim priobalnim ribolovom s stoječimi mrežami.

Matjaž Radin
se že vrsto let ukvarja z ribištvom, poklicem, za katerega ga je navdušil oče Silvano, prav tako ribič. Preživlja se tudi s prodajo rib v družinski ribarnici na Markovcu. Je vodja Lokalne akcijske skupine za območje občin Ankaran, Izola, Koper in Piran (LAS Istre) za ribištvo in ribogojstvo. Ukvaraja se tako z malim priobalnim ribolovom kot z vlečno pridneno mrežo. Z barko Andreo je na morju vsaj štirikrat na teden.

Sandi Radolovič:
Je ribič kočar iz Izole. Kot večina slovenskih ribičev tudi Sandi Radolovič nadaljuje družinsko ribiško tradicijo. Njegova ladja Zlatoperka je obnovljena ribiška ladja. Je redek primerek nekoč veliko številnejših ribiških ladij. V jesensko-zimskem obdobju se Zlatoperka še vedno uporablja v ribolovne namene, v času od aprila do konca oktobra pa se uporablja v turistične namene in za prevoz potnikov.

Renato Bonja:
Je ribič iz Kopra z več kot 20 let ribiških izkušenj. Ukvaraja se tako z malim priobalnim ribolovom kot z vlečno mrežo. Družinsko tradicijo opravlja vsak dan, ko to dopušča vreme. V ribiški poklic je vpeta cela družina, žena prodaja uvoljeno ribo na drobno na koprski tržnici, višek ribe pa prodajo tudi v Trst.

Zloženka Slovenski ribiči nudimo..

Dušan Kmetec:
Ribič iz Pirana se s svojo prenovljeno barko posveča pol leta ribolovu z vbodnimi mrežami, pol leta pa prevaža turiste. Turiste na svoji barki uči ribiške kulture, prehrane, običajev. Otrokom ponuja tudi izkušnjo avtohtonega športnega ribolova. S svojo turistično ponudbo, si prizadeva ohranjati kulturno dediščino svojega poklica.

 

Rok Dominik:
Piranski ribič, ki se celo leto ukvaraja s priobalnim ribolovom, v Piranu svoj ulov ponuja na Podlanici, eno prvih ladij-restavracij v Slovenski Istri. Najraje lovi v močni burji, ko je sezona ‘božegov’ ali debeloustih cipljev.

 

Davor Ivkovič:
Je ribič iz Izole, ki se ukvarja s priobalnim lovom rib na stoječe zabodne mreže. Ribištvo ima v družini, saj je oče je delal kot ribič za podjetje Riba na ladjah Delamaris 32 let. Od malega se ukvarja tudi s športnim ribolovom, bil je tudi reprezentant Slovenije in priigral 4 medalje na svetovnih prvenstvih.

 

sl_SISL