+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

INFO SREDIŠČE

27 Sep 2022

Svetovni dan turizma tudi preko Zgodb o ribištvu

Svetovni dan turizma je bil na SŠ Izola obeležen z Dnevom odprtih vrat, katerega so pripravili dijaki SŠ Izola. Pred pričetkom se je odvila še novinarska konferenca s predstavitvijo glavnih dosežkov 1. faze projekta Zgodbe o ribištvu.

Novinarska konferenca se je pričela z uvodnim pozdravom ravnateljice Adelije Perne, ki je izpostavila prihajajoči pomemben mejnik njihove inštitucije, in sicer 10. obletnico združitve Srednje gostinske in turistične šole Izola in Srednje zdravstvene šole Izola. Direktor ZRS dr. Rado Pišot je v začetku izpostavil pomen povezovanja raznolikih deležnikov in težo, ki jo nosi projekt Zgodbe o ribištvu v slovenskem prostoru.

Podžupanja Agnese Babič; sicer tudi predstavnica partnerja CAN Isola, je izrazila naklonjenost občine za tovrstna sodelovanja, ki po besedah vodje projekta dr. Lucije Čok prinašajo plodne rezultate:

“Rezultati projekta bodo po zaključenem projektu spodbudili šole z nadaljevanjem zbiranja besedja o ribištvu in morju, ki se bo sproti vpisovalo v elektronski glosarij;  staro istrsko kuhinjo želimo vpisati v register nesnovne kulturne dediščine; šole bodo dobile elektronske priročnike o zgodovini industrije predelave rib v Izoli s pričevanji delavk, ki so delale v teh tovarnah ter zbrana pričevanja in gradivo, ki je nastalo pri raziskavah o ribištvu in morskih poklicih, bodo raziskovalke objavile v domači in tuji znanstveni publicistiki.«

Predstavnica partnerja TZ Izola Tjaša Likar paje povedala, da bodo Zgodbe o ribištvu ustvarile veliko vsebin, ki bodo služile za ohranjanje spomina na ribištvo in ribje predelovalno industrijo skozi kreiranje za javnost privlačnih zgodb.

Srednja šola Izola se predstavi javnosti

Sprva planirano dogajanje na ploščadi pred SŠ Izola, se je zaradi nestabilne napovedi preselilo v avlo šole, vendar to dijakov in dijakinj ni odvrnilo od dobre volje. Dan odprtih vrat so pričeli s pesmijo, nadaljevali s programom, ki je bil poln utrinkov Izolske zgodovine. Po uvodni predstavitvi, na kateri sta udeležene toplo pozdravila tudi ravnateljica Adelija Perne in direktor ZRS dr. Rado Pišot, je sledila degustacija, ki so jo pripravili dijaki gostinske smeri. Gostje so bili deležni tipičnih morskih okusov tega področja; njihov namaz iz sardele, sardele na šavor ter pedoči na belo in rdečo buzaro so bili deležni vseh pohval. Poleg okusne degustacije in bogatega programa, so dijaki in dijakinje ustvarili tudi foto natečaj »Naj ribiška zgodba«.

Dan odprtih vrat je bil poleg predstavitve šole izjemnega pomena tudi za medgeneracijsko povezovanje in promocijo šole med osnovnošolci, ki so bili prisotni v velikem številu.

sl_SISL