+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

Šege in recepture

Šege in recepture

V okviru  aktivnosti Šege in recepture ribjih jedi Slovenske Istre bodo raziskovalci ZRS Koper s pričevalci iz Ankarana, Kopra, Izole in Pirana (30 – 40 ribiških družin, njihovih članov in potomcev) opravili intervjuje o njihovem življenju v preteklosti in danes, prehranskih navadah in ribjih jedeh ter prehajanju receptur kot družinske dediščine iz roda v rod. Podatki iz intervjujev pričevalcev, katerih imena zbirajo predvsem skupnosti italijanske narodnosti obalnih občin, bodo omogočili izbor receptur za stare in novejše izvirne ribiške jedi iz istrske kuharske zakladnice. Zbrani recepti, šege in navade ob njihovi izvedbi, vloga sestavin in okoliščin njihove uporabe, lokacije nastanka posameznih jedi in obdobje, v katerem so nastale, bodo izšli v dvojezičnem kuharskem priročniku Okus po morju_Stara istrska kuhinja.

Gradivo bo razdeljeno na več sklopov: predstavitev projekta, metodologija zbiranja receptov, dokumenti in pričevanja ter ob slikovnih prikazih stari izvirni recepti. Medgeneracijsko povezovanje bodo spodbujala srečanja učencev in dijakov z ribiči in ribiškimi družinami, predvsem italijanske narodnosti, saj je bilo ribištvo temeljna dejavnost avtohtone narodnostne skupnosti. Zbrano gradivo o šegah in recepturah ribjih jedi Slovenske Istre in dokumentacija bo osnova za začetek postopka vpisa teh vsebin v listo UNESCA Mediterranean diet (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity).

Fotografija: Jaka Ivančič

 

sl_SISL