+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

INFO SREDIŠČE

5 Okt 2022

Osnovnošolci obiskali Lušturo

Ekipa projekta Zgodbe o ribištvu je na prvi oktobrski torek obiskala osnovnošolce OŠ Dušana Bordona. Učencem gostujoče šole so se pridružili tudi učenci OŠ Anton Ukmar, tako da je skupina petošolcev obeh šol štela preko 90 otrok. Delavnica Ribič je moj poklic je ponovno navdušila, tokrat pa so imeli otroci priložnost, da stopijo na čisto pravo ribiško barko.

V torek, 4. 10. 2022, je potekala zadnja delavnica Ribič je moj poklic v tem koledarskem letu. Do sedaj so raziskovalci ZRS in ribiči, ki so vpeti v projekt, izvedli že 5 delavnic po osnovnih in srednjih šolah. Namen le-teh je ozaveščanje o tradiciji ribištva, ki je močno oblikovala življenje v obmorskih krajih ter predstavitev poklica ribiča mlajšim generacijam. V teoretičnem delu so petošolci preko arhivskih fotografij spoznali življenje v obmorskih mestih nekdaj, se seznanili z nekaterimi že pozabljenimi izrazi in poklici vezanimi na ribištvo. Besedo so v uvodnem delu prevzeli vodja projekta dr. Lucija Čok, Oskar Opassi, mag. Anna Maria Grego in dr. Irina Moira Cavaion.

Projekt je tokrat gostil ribiča Renata Bonjo, kateremu ribištvo predstavlja njegov glavni poklic, prav tako je s panogo povezana njegova žena, ki dela v ribarnici. Glede na radovednost petošolcev, je pogovor z njim potekal izven sprva zastavljenih okvirjev. Otroci so namreč veliko spraševali o tipičnem ulovu in z njim delili svoje izkušnje z morskimi živalmi. Iz šolske telovadnice se je nato skupina odpravila peš do ribiškega pomola na Ukmarjevem trgu, kjer so se razdelili v dve skupini. Medtem, ko so se eni okrepčali z okusno ribjo malico, ki jo je ponovno pripravila gostilna Bujol, so drugi stopili na Renatovo ribiško barko Lušturo. Za mnoge je bila ta izkušnja popolnoma nova in se jim je tako zelo vtisnila v spomin.

Preostanek delavnic sledi v spomladanskem času. Do takrat pa bodo mladi osnovnošolski raziskovalci še naprej zbirali izrazje vezano na ribištvo in ribje predelovalno industrijo ter zapisovali pesmi, zgodbe in ostale izdelke, katere bodo na koncu zbrani in najboljši tudi nagrajeni in objavljeni na spletni stani.

Projekt Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

sl_SISL